La localitat de Vallgorguina és un petit tresor al cor de Parc del Montnegre i El Corredor. El seu nom es troba citat per primer cop al segle X, però els primers assentaments de població són molt anteriors. El testimoni més antic conegut de la presència humana és el dolmen de Pedra Gentil.També s'han trobat vestigis arqueològics de l'època ibèrica, concretament al jaciment de Puig Castell. L'actual nucli urbà data de finals de segle XVIII. 

 

L'activitat econòmica tradicional era l'explotació de bosc i l'agricultura, concretament el cultiu de farratges. El treball al bosc consistia a fer llenya, feixines, carbó i cèrcols de bota però, sobretot, en pelar suros. Durant el s. XIX, també va tenir gran importància el conreu de la vinya i la ramaderia.

 

Al seu voltant, el Parc del Montnegre i el Corredor destaca per les esplèndides pinedes de pi pinyoner del vessant litoral, proper al mar, que es transformen en alzinars, rouredes i boscos de sureres cap a l'interior del massís. Els dòlmens neolítics, les restes ibèriques i les esglésies medievals destaquen en un paisatge variat de conreus, boscos i masies, producte dels usos agroforestals dels darrers segles.

 

DESCOBRIU VALLGORGUINA --> AQUÍ

DESCOBRIU EL MONTNEGRE I EL CORREDOR --> AQUÍ

MULTIMÈDIA